22 December 2009

smrekice

No, malo sem si nalozil dela in se spravil ustvarit novoletne kartice. Pogruntal sem tudi da imamo v soli na uporabo tudi laserski rezalnik sem se spravil to dvoje skombinirat skupaj. Ta pridni so te dni dobili rezultate po posti.
Ampak meni je bil glavni motiv (poleg seveda prinasanja veselja in topline v razlicne domove :) ) raziskovanje tega laseriranja. Ker je to pac prevec trekijevska zadeva da bi pustil pri miru.

No, pa si poglejmo celoten proces. (Slikice se ob kliku seveda voljno povecajo, tako da nic bat da so premajhne)

1: ideja!

No, ta del z idejo je bil ze opisan. Ampak ilustracija se mi je zdela na mestu :) ... Je bila pa v osnovi ukradena sposojena, nic skrbeti, kot pac danes svet deluje.

2: skice

Variant je bilo precej. Sicer je bila prva ideja vec ali manj celotna 3D smrekica, ki bi se z vec prepogibi odprla do svoje celotne telesnosti. Ampak sem kmalu pogruntal da morajo biti pri pop-up in prepogibih stiki najrajsi ravni, sicer se svet zakomplicira samo se bolj. Tako da bi bila celotna poanta v delikatnem prepogibanju in ne rezljanju. Tako da je prva druzina idej odpadla. Druga druzina idej je bila pa osnovana na razlicnih rezljanjih.

3: prepogibi

No, ze omenjeno, najrajsi se prepogibi delajo ko so sticne tocke linearne in pravokotne z prepogibno crto. (beri: takole, in nic drugace).
Potem pa se dilema kateri papir izbrati? In a sploh izbrati papir? In ali bo kuverta iz istega papirja? Ce bo, bo tudi kuverta izrezljana? Kaj tam izrezati?

4: v0.1

No, prvi prototip, ki je suvereno osvojil srca mnozic poskusnih zajckov (obeh). Zgoraj se skica zvezdice na vrhu, ki bi razdvojila podporo in se preko prepogiba dvignila naprej. Fletno, samo kdaj drugic, se IMO zaradi konveksnosti nekako ni skladala z vsemi ostalimi prijetno-zaobljenimi linijami. Ostali prototipi pa so bili zavrzeni (ceprav mi je bil meni en drug bolj pri srcu. Ampak je bil zgleda prevec dolgocasen zadrzan za zahteve potencialnih prejemnikov).

5: risanje

Risanje kot proces je seveda opustilo umazani, rocni, svincnikast nacin dela. Laser namrec bolj tezko razume krace grafita na papirju in ima rajsi vertexe, vektorje in bezierjeve krivulje. Informativno, visina podpore (torej podaljska nad smrekicami) mora biti enaka razliki med najnizjo tocko smrekice in linijo prepogiba.

6: v0.2

Torej zaresni prototip, z grafiko, dimenzijami, a brez teksta. Seveda karseda natancno izrezan :)

7: Tekst

No, kot prvo kaj sploh napisati na kartico? Kar bo po moznosti cimvec ljudem polepsalo praznike (ali pa vsaj dan), kar bo enostavno, razumljivo, primerno za vse starosti in prijetno pozgeckalo po dusi? Pravzaprav nic. Ampak se mi zdi da je 'fletn pa fajn 2010' zadost simple in prebavljivo in nevtralno. Sicer je tukaj zgubljena super priloznost da bi bila vsaka kartica popolnoma unikatna, posebej in za vsakega spisana, ampak se mi ni dalo sem zoptimiziral proizvodni proces.
With hindsight, making versions in English would have been a great addition :-/

8: Tekst

No, kot ze omenjeno laser ne prebavlja prevec dobro krac, zato je treba vse prekracati v pathe, vertexe in ostalo. Lahko bi sicer vzel kaksen navaden font, ali pa celo handwritten font, ampak ker sem se lih spravil delat, se mi je zdelo fletno (opa, opa! :) ) ce bi pac vektoriziral na roko spisan tekst. (Kar je tudi bonus, ker ima vecina fontov debelino, in bi laser sel po outlineu, kar pomeni da ne bi pisal crk po debelini ampak samo po obrisu - kar bi na koncu pomenilo 2x vec casa za vsako crko)

9: cut datoteke

Jasno se zabava s tem se ne konca, ker je potrebno lepe ilustratorjeve file razstavit in spet sestavit skupaj na tak nacin, da jih bo laser prepoznal kot se spodobi. Ce je kaksen vertex kje prevec ali kaksna crta (sicer nevidna ali konstrukcijska) kjer ne bi smela biti to njega nic kaj prevec ne zanima in bo suvereno razrezal vse kar mu pride pod... no, leco. Na tej tocki je tudi dosti pametno se spomniti da se pop-up mora nekje drzati osnove, sicer bo bolj fall-through. zato so spodnje linije vedno zbrisane.
Ah da, barva tudi doloci rezkanje in rezanje (engrave/cut).

10: Laser!

Jes! Moment resnice! Bo vse delalo? Se bo papir zazgal namesto razpadel? Bodo linije pretanke za brat? Bodo povrsine pretovornjak za sestra? Bo hrabri misek usel pasti na koncu?
Je kr hecno gledat kako laser razstavi vse podatke po svoje in avtomaticno optimizira potek rezanja.

11: MWAhahwhahahaaaha!

It lives! Ideje, skice, prototipi, popravki, risbe, vektorji, ful mocna svetloba in na koncu - produkt! :D Ubistvu brez ene same napake, po domace top šit! Cela šiturina! :D

12: Podpora

No, kot je treba, ko se razstavi in prepogne na pravem mestu, podpora dvigne smrekico in jo drzi na pravem mestu.

13: Darilce

Uf, kaksne so bile dileme kako narisati darila da bodo v istem stilu, da se ne bodo ponavljala (kot smrekice) ampak bodo sorodna. In koliko jih postaviti, in kam? ... Dileme, travme, problemi, težave...


14: C'est finis!

Ampak, na koncu koncev zadeva pride ven cist fletno pa fajn!

15: Gravura

No, konceptualno mi je fino na neenotno 0.2mm debelem papirju izvajat gravuro. Tako da nekje pokuka skozi svetloba, drugje je pa samo napol vzgan. Moram rect da mi je tale papir precej vsec, z teksturo in debelino, prepogljivostjo in drzanjem forme. (Kar je se sreca, ker ta glavne trgovine z papirjem nisem nasel, v drugi pa, roko na srce, izbira ni bila neskoncna.)

16: To bo to

No, in s tem se na koncu ta storija tudi konca. Delno do pretezno uspesno, se mi zdi. :)


Me pa resno zanima koliko prejemnikov bo spregledalo pop-up lastnosti kartice in jo pogledalo in obesilo kam in koliko jo bo prepognilo in postavilo kam. (oz. koliko jih bo pac vrglo stran?)

No, na faxu je to najbolj eksoticno orodje kar ga premoremo. (No vsaj meni, in to ne upostevsi varjenja, za katerega se se vedno nisem prijavil.) V sklopu univerze imam pa na drugi lokaciji dostop tudi do Metropolitan Works, kjer imajo baje se boljse igracke, za katere imam 'reduced cost' delam kaj za fax. Tako da moram sedaj dobiti se kaksen fax-related izgovor da grem probat se kej od nabora 3D printa, 3D scana, se enega laserja, vodnega rezanja (za debelejse in reflektivne materiale, ki jim laser pac ni kos) ter 3 ali 5 osnega CNC rezanja. Ufff, the possibilities are endless :)


Hehe.. in vse to skupaj je cisto legitimno studij. :)


Bom pa se na koncu omenil da so vsi komentarji vec kot dobrodosli. Sem karseda olajsal komentiranje pa ga tukaj direktno reklamiram in indirektno z prikazem najnovejsih na strani. Z veseljem delim tele razne dogodivscine, ampak brez feedbacka se bom tezje osredotocil na stvari ki niso zanimive samo meni, pa tudi rajsi bom pisal in vedel za koga priblizno pisem. (yeah, fishing for compliments) Tako da kar spisat kaj spodaj, bitte.. ("Blogging, like democracy, is not a spectator sport" jst, zdej)

No, razen ce je to simptom tega da je tako dolgocasen blog da ga nihce ne bere, kaj sele nanj reagira... :-/

No comments:

Post a Comment